Aproximativ 85% dintre ucraineni cred în victoria Ucrainei.
Social

Aproximativ 85% dintre ucraineni cred în victoria Ucrainei.

Aproximativ 85 dintre ucraineni cred in victoria Ucrainei

Zborul e o fantezie lucidă a omului din toate timpurile, visul de a depăși limitele, evadarea, eliberarea de tot ce încorsetează, închide și țintuiește. Controlorii de trafic aerian operațional zboară în gând odată cu piloții, îi ghidează pe autostrăzile văzduhului și au din plin simțirile zborului care aduc concentrare, adrenalină și siguranță. Am dorit să aflăm mai multe din secretele acestei specialități militare și am urcat în turnul de control al Bazei 95 Aeriană.
Căpitan-comandorul Petrică Grozav este controlor de trafic aerian și șeful Centrului 95 Operații Aeriene din cadrul marii unități de aviație moldave. Este absolvent al Institutului Militar de Aviație Aurel Vlaicu din Boboc. Fiind din Bacău, a copilărit cu sunetul motoarelor de MiG-21, o muzică cunoscută, apoi a revenit în baza aeriană unde și-a desfășurat o mare parte din carieră.
Meseria de controlor de trafic aerian este una vocațională, care impune un personal atent selecționat, cu o gândire analitică, cu o atenție distributivă ridicată. Trebuie să dețină capacitate de concentrare, dar și rezistență la stres emoțional și psihologic.
Controlorul de trafic exercită permanent controlul asupra unei aeronave atât la sol, cât și în toate etapele zborului. El este precum un dirijor al unei orchestre, stabilește ritmicitatea și dă siguranța unei partituri reușite, a declarat căpitan-comandorul Petrică Grozav.

Am dăruit timp, concentrare, simțire astfel încât să îmi îndeplinesc atribuțiile funcției la standarde ridicate, iar satisfacția lucrului bine făcut a apărut după fiecare zbor sau misiune executată și aterizare. Atunci când exerciți profesia de controlor de trafic ești interconectat cu zborul, simți că ești acolo.

Încă de la început se creează legături puternice între piloți și controlorii de trafic militari și este o normalitate. Binomul acesta înseamnă misiuni reușite. Se analizează, se planifică și se instruiesc împreună. Piloții zboară și pentru controlorii de trafic, iar aceștia din urmă veghează pentru ei.
Locotenentul Andrei Dulan este controlor de trafic aerian operațional din cadrul Centrului 95 Operații Aeriene. Originar din Bârlad, județul Vaslui, ofițerul a urmat cursurile Colegiului Naţional Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc și a continuat cu Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov.

În calitate de controlori de trafic aerian, noi suntem ochii și urechile piloților, de la sol. Astfel, după fiecare misiune îndeplinită cu succes apare sentimentul de mulțumire și de împlinire știind că toată activitatea s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță cu ajutorul nostru.

Din punctul său de vedere, profesia de controlor de trafic aerian militar presupune un efort continuu, pregătire și învățare. De asemenea, vine la pachet cu mari responsabilități, dar satisfacția resimțită după conducerea în siguranță a unei activități de zbor echilibrează balanța și îl motivează să se perfecționeze.
Pot spune cu certitudine că Baza 95 Aeriană reprezintă rampa mea de lansare în carieră, locul în care acum simt meritul sacrificiilor și eforturilor depuse de-a lungul anilor petrecuți în cadrul instituțiilor militare de învățământ.
A trecut aproape un an de când am pășit pentru prima oară pe porțile unității ca nou membru al acestei mari familii. De la acel moment și până în prezent sunt ferm convins că am progresat enorm și că mi-am îmbunătățit abilitățile datorită sprijinul primit din partea colegilor și instructorilor, indiferent de natura problemei.
De fiecare dată când apăs butonul de emisie simt că ceea ce fac reprezintă un lucru deosebit. Îmi doresc ca pe viitor să devin un adevărat profesionist în arta dirijării și să împărtășesc cu lux de amănunte informațiile acumulate viitorilor controlori de trafic aerian ai Bazei 95 Aeriană pentru a îndeplini cu succes misiunile încredințate, a afirmat locotenentul Dulan.
Locotenentul Ioana Danțiș este originară din Buzău și este absolventă a Colegiului Național B.P. Hașdeu din orașul natal și a Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov, fiind adepta citatului Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. A ales cariera militară din mai multe motive.

Consider că este o meserie care necesită o pregătire extinsă, abilități de comunicare și luare a deciziilor. De asemenea, îmi place faptul că această meserie aduce cu ea o serie de provocări și situații neașteptate. Fiecare zi de zbor este diferită, cu cerințe, dificultăți și satisfacții, în funcție de traficul aerian, condițiile meteo și alți factori. Prin urmare, controlorii de trafic aerian trebuie să fie bine pregătiți și să aibă abilitățile necesare pentru a face față acestor provocări.

Consideră că în acest sistem are ocazia de a se dezvolta pe toate planurile, de a ieși din zona sa de confort și a încerca să se adapteze în diferite condiții. După terminarea cursului de bază a venit în Baza 95 Aeriană. Era singura bază în care nu a avut ocazia să meargă în stagiile de pregătire.
Aici a fost primită foarte bine, s-a integrat ușor în colectiv și treptat a început să descopere această meserie, ghidată de instructori și de colegii mai mari. În această bază aeriană a început formarea sa pe plan profesional și de aceea va fi mereu specială pentru tânărul ofițer.
Să fii controlor de trafic aerian este o meserie în care nicio zi nu seamănă cu alta. Fiecare zi de zbor are provocările sale, dificultăți și satisfacții. Când aeronava a aterizat în siguranță la sol, știi că ți-ai îndeplinit misiunea. Responsabilitatea și echilibrul sunt punctele cheie ale acestei meserii.
Controlorii de trafic aerian au o sarcină crucială în supravegherea spațiului aerian, în asigurarea siguranței zborului, gestionarea situațiilor de urgență și în dirijarea aeronavelor în spațiul aerian.
Colectivul în care lucrez este unul cu persoane foarte bine pregătite, muncitoare și serioase. Este foarte important să te poți baza pe cel cu care lucrezi, să îți desfășori activitatea cu profesionalism, a declarat locotenentul Ioana Danțiș.
Pe viitor, își dorește să învețe cât mai mult, să descopăre secretele acestei meserii și să participe la cursuri pentru a se putea dezvolta profesional. De asemenea, dorește să le mulțumească părinților săi, care au susținut-o necondiționat tot timpul și cărora le este recunoscătoare, precum și soțului său, care i-a fost alături și la bine și în situațiile mai dificile pe care le-a întâlnit.

Sursa:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *