Vara fierbinte pentru bănci: Cererile de negociere explodează
În vreme ce soarele arde neîncetat pe cerul verii, băncile se confruntă cu o altă formă de căldură. În lunile de vară, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a fost asaltat cu cereri de negociere din partea consumatorilor, într-o creștere de 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. În plus, numărul negocierilor dintre consumatori și bănci a crescut cu 60% comparativ cu lunile iunie, iulie și august din 2023.
Recorduri pe bandă rulantă
În prima săptămână a lunii august, consumatorii au trimis 114 cereri de negociere către bănci, marcând al doilea cel mai mare număr de cereri săptămânale din acest an. În aceeași lună, s-a înregistrat cel mai mare număr de dosare constituite într-o săptămână de la înființarea CSALB. În total, consumatorii au trimis aproximativ 2.500 de cereri de la începutul anului, iar până în prezent s-au derulat 720 de negocieri.
Restituiri mai mari decât cererile
Într-un caz exemplar, Florica O. din Craiova a solicitat restituirea a 2.000 de lei, reprezentând sumele încasate de bancă sub formă de comisioane. În urma negocierilor la CSALB, banca a acordat o despăgubire totală de 920 de euro, o sumă mai mare decât cea solicitată inițial de consumator.
Renunțarea la procese în favoarea negocierilor
Mariana H. din Botoșani a solicitat în instanță constatarea caracterului abuziv al comisionului de acordare a creditului. În cadrul cererii trimise către CSALB, a solicitat restituirea sumei de 7.500 de euro, precum și 3.500 de lei pentru cheltuieli de judecată. În urma negocierilor, banca a acordat o despăgubire de 8.200 de euro, precum și 5.000 de lei cheltuieli de judecată, condiționând renunțarea la proces.
Soluții amiabile și pentru firme
O firmă din domeniul comerțului cu amănuntul a fost victima unei fraude prin accesarea unui link înșelător. În urma negocierilor la CSALB, banca a acordat din sume proprii, ca decizie comercială, echivalentul în lei a 23.000 de euro, fără a recunoaște vreo culpă în legătură cu operațiunile efectuate în contul societății.
Un apel la vigilență
Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB, a atras atenția asupra necesității de a fi vigilenți în fața tehnicilor de fraudare mereu în schimbare folosite de infractorii informatici. El a subliniat importanța consultării permanente a contului, a notificărilor prin sms pentru orice tranzacție din cont și a menținerii în permanență a contactului cu banca.
Sursa: .