Un adevăr dureros: Vaccinurile, un lux pentru unii, o necesitate ignorată de alții
Într-o lume în care sănătatea ar trebui să fie un drept fundamental, există încă oameni care nu au acces la vaccinuri esențiale. În România, există categorii de populație care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile. Însă, această realitate nu este cunoscută de toți.
Compensarea vaccinurilor: O privire asupra sistemului
Pentru vaccinul gripal, există două categorii de compensare. Prima, de 50%, este destinată persoanelor cu vârsta între 45 și 65 de ani, fără boli cronice. A doua, de 100%, este destinată copiilor cu vârsta între 6 luni și 19 ani, gravidelor, persoanelor cu vârsta între 19 și 65 de ani care suferă de diverse boli cronice, persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar.
În cazul vaccinului pneumococic, compensarea de 100% este destinată copiilor cu vârsta sub 19 ani, născuți înainte de 01.10.2017, persoanelor cu vârsta între 19 și 65 de ani care suferă de diverse afecțiuni, persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar.
Compensarea vaccinurilor: O privire asupra sistemului (continuare)
În cazul vaccinului meningococic, compensarea de 100% este destinată persoanelor cu vârsta între 6 săptămâni și 65 de ani care suferă de diverse afecțiuni, persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Pentru vaccinul Papilomavirus (HPV), compensarea de 50% este destinată femeilor cu vârsta între 19 și 45 de ani, iar compensarea de 100% este destinată persoanelor cu vârsta între 11 și 19 ani.
Pentru vaccinul diftero-tetano-pertussis (tuse convulsivă), compensarea de 100% este destinată gravidelor, adulților care necesită rapel la fiecare 10 ani, persoanelor cu transplant medular/de celule stem hematopoetice și persoanelor fără titru detectabil de anticorpi (IgG) antipertussis, aflate în anturajul apropiat al pacienților cu transplant.
Compensarea vaccinurilor: O privire asupra sistemului (final)
Pentru vaccinul hepatitic B, compensarea de 50% este destinată anumitor categorii de persoane, în timp ce compensarea de 100% este destinată persoanelor fără titru detectabil de anticorpi (IgG) anti virus varicelic, aflate în anturajul apropiat al pacienților cu transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană. În cazul vaccinului rujeolic, rubeolic, urlian, compensarea de 100% este destinată persoanelor cu transplant medular și contacților fără titru detectabil de anticorpi (IgG) anti virus rujeolos și/sau anti virus rubeolos și/sau anti virus urlian ai persoanelor cu transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană.
Toate aceste vaccinuri sunt cuprinse în sublista E de medicamente compensate, în secțiunea E1 pentru cele compensate 50% din prețul de referință și în secțiunea E2 pentru cele compensate 100% din prețul de referință. Prescrierea vaccinurilor se efectuează conform protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, de medici de toate specialitățile aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate, în urma consultației sau la externarea din spital, iar prescripția medicală electronică pentru aceste medicamente este valabilă 30 de zile.
Administrarea vaccinurilor din sublista E se efectuează de medicii vaccinatori (medici de familie, epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri sau medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie) sau de farmaciștii vaccinatori în cazul vaccinului gripal. Lista farmaciilor în care poate fi administrat vaccinul gripal este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății.
Sursa: Realitatea.net