Un val de tuse convulsivă lovește copiii Capitalei
În fiecare zi, cel puțin 10 copii sunt aduși în unitățile de primiri urgențe pentru copii din Capitală, cu tuse convulsivă. Mulți dintre ei sunt internați imediat. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC), a declarat că în ultima lună, 5 pacienți au avut nevoie de suport vital, fiind intubați și ventilați mecanic pentru a supraviețui.
Tusea convulsivă: o afecțiune respiratorie specială
Dr. Mihai Craiu explică că tusea convulsivă este o afecțiune respiratorie specială, produsă de o bacterie numită bordetella pertussis. Spre deosebire de o răceală obișnuită, care durează 7-10 zile, în această maladie, episoadele de tuse pot să dureze până la 100 de zile. În cazul copiilor mici, a sugarilor mai exact, internarea este obligatorie, deoarece boala, netratată corespunzător, poate duce chiar la deces. În România, doi copii au murit deja din cauza acestei boli.
Spitalele, copleșite de numărul mare de pacienți
Medicii spitalului Gomoiu din Capitală se confruntă și ei cu un val de îmbolnăviri, iar numărul mare de pacienți îngreunează activitatea în unitatea de primiri urgențe. Timpul de așteptare până la preluarea cazurilor poate depăși 3 ore, iar medicii estimează că în următoarele săptămâni, durata de așteptare s-ar putea dubla.
Simptomele tusei convulsive
Boala debutează cu simptome asemănătoare unei răceli obișnuite, cu febră moderată, rinoree și tuse uscată zi și noapte. Urmează apariția unor crize severe de tuse convulsivă, cu un zgomot intens respirator, iar pacienții simt că se sufocă. Acestea sunt adesea însoțite de vărsături, iar, în ultima fază a bolii, accesele de tuse devin mai rare, dar continuă să persiste.
Prevenirea tusei convulsive
Medicul epidemiolog Mihai Negrea explică că situația din România este cauzată de faptul că românii nu-și mai imunizează copiii. Femeile gravide ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja pe ele, dar mai ales pentru a-și proteja copiii nou născuți. Vaccinul DTP, care imunizează împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, se administrează bebelușilor începând cu vârsta de două luni. Dacă mamele nu au fost vaccinate înainte, copiii nu au deloc imunitate împotriva bolilor până la această vârstă. Practic, timp de două luni, organismul lor este foarte vulnerabil.
Sursa: Realitatea.net