Depresia: O fantomă ce se strecoară în tăcere
Imaginează-ți o umbră care se strecoară în tăcere, învăluindu-ți existența într-un voal de melancolie. O stare de spirit proastă, persistentă, care îți consumă energia și te lasă cu un sentiment de neputință. Îți pierzi determinarea, motivația se evaporă și te afunzi într-o stare de tristețe latentă. Zilele proaste sunt normale, dar când tristețea persistă, devine un semnal de alarmă. Este ca și cum ai fi înghițit de un vârtej de negru, iar singura cale de ieșire pare a fi ajutorul unui specialist.
Un somn tulburat și o poftă de mâncare schimbătoare
Depresia își face simțită prezența și prin modificări exagerate ale programului de somn și ale obiceiurilor alimentare. Imaginează-ți o noapte în care somnul te ocolește, sau dimpotrivă, o zi în care moleșeala te ține prizonier în pat. Fie că te simți copleșit de o nevoie constantă de somn, fie că odihna îți este un lux pe care nu ți-l poți permite, este clar că te confrunți cu o problemă. La fel de alarmante sunt și fluctuațiile apetitului, care pot indica apariția distimiei. Mâncatul în exces sau pierderea poftei de mâncare sunt semne distinctive ale depresiei.
Memoria și atenția: Victime ale depresiei
Depresia poate fi un hoț subtil, furându-ți abilitatea de a te concentra și de a-ți aminti. Dacă ai experimentat recent dificultăți grave de concentrare și pierderi de memorie, este posibil să fii prins în mrejele depresiei. Poate că ai observat că memoria nu mai funcționează ca altădată și că uită detalii importante sau amintiri mai vechi. Poate că ți-e greu să te concentrezi și să rămâi atent la muncă sau la școală. Acestea sunt semne că depresia își face simțită prezența.
Depresia și pierderea plăcerii în activități
Depresia poate duce la anhedonie, incapacitatea de a simți plăcere prin activitățile fundamentale ale vieții. Această lipsă de interes pentru lucrurile care îți aduceau fericire altădată poate afecta fiecare domeniu al existenței tale. Faptul că nu te mai simți fericit poate să conducă spre apatie și deznădejde, provocând izolarea și retragerea din viața socială.
Depresia și neglijarea de sine
Neglijarea propriei persoane și igiena precară reprezintă alte simptome clasice ale distimiei. Persoanele cu depresie nu au energia necesară pentru a se dedica unei îngrijiri de sine adecvate. Este clar că nu absentezi de la îndatoririle tale pentru că ți-o dorești, ci pur și simplu ești copleșit de sentimente negative care nu te lasă să te ocupi în tihnă de responsabilitățile tale. Prin urmare, eviți sarcinile pentru a preveni epuizarea și suferința mentală suplimentară.
Sursa: Realitatea.net