România după a doua „duminică a orbului” – Rezumat
Diverse

România după a doua „duminică a orbului” – Rezumat

Romania dupa a doua „duminica a orbului Rezumat

În umbra „duminicii orbului”: O privire asupra viitorului politic al României

Într-o lume în care certitudinile se estompează în fața incertitudinilor, îmi îndrăznesc mintea să se aventureze pe terenul nesigur al prognozelor politice. Nu mă voi opri la simpla anticipare a câștigătorului alegerilor prezidențiale sau a partidului care va domina scena politică. Voi îndrăzni să arunc o privire asupra viitorului imediat, săptămâna ce urmează „duminicii orbului”.

Intelectualii și politica: O combinație explozivă

În rândul celor 14 candidați prezidențiali, șapte se disting prin apartenența la categoria intelectualilor: Cristian Terheș, Ana Birchall, Mircea Geoană, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Cristian Diaconescu și Alexandra Păcuraru. Însă, doar trei dintre aceștia – Mircea Geoană, Cristian Diaconescu și Kelemen Hunor – dețin pregătirea și calitățile diplomatice necesare unui viitor președinte. În „duminica orbului”, românii nu îi vor promova pe niciunul dintre aceștia. În finală, după cum am anticipat, se vor confrunta doi competitori: Marcel Ciolacu, reprezentând PSD, și George Simion, reprezentând AUR. Dar ce se va întâmpla cu ceilalți?

Un accident de parcurs: Cazul Nicolae Ciucă

Unul dintre cele mai dramatice accidente de parcurs îl va avea Nicolae Ciucă, generalul cu patru stele, omul lui Klaus Iohannis, înșurubat la conducerea PNL și promovat sub influența celui mai compromis președinte din istoria recentă în poziția de candidat prezidențial. Acesta va pierde alegerile, deși partidul pe care-l reprezintă, ca număr de primari, consilieri și președinți de consilii județene, se clasează pe locul doi. După primul tur de scrutin de la prezidențiale, urmează nu numai cel de-al doilea tur de scrutin, ci și parlamentarele. PNL este într-un pericol maxim de a obține la parlamentare un scor mult inferior procentului de 25-30% la care ar trebui să-l califice forța pe care o deține în urma alegerilor locale și europarlamentare.

PNL: Între cutremur și salvare

Conform tradițiilor din PNL, urmează un cutremur de mari proporții, la capătul căruia întreaga conducere sau cea mai mare parte a conducerii să se auto-ejecteze sau să fie ejectată. Dacă va fi prea târziu, va fi rău. Singura soluție pentru PNL de a salva după pierderea rușinoasă a prezidențialelor în primul tur un rezultat cât de cât onorabil la parlamentare în cea de-a doua rundă de alegeri, este eliminarea încă de luni dimineață a întregii conduceri a partidului. Conducerea PNL sper eu că va adopta la limită cea mai bună politică posibilă, aceia de a-și face seppuku și de a numi o nouă conducere provizorie, care până la alegerile parlamentare să poată cumva redinamiza partidul, menținându-l pe locul doi și evitând trimiterea lui sub scorul AUR.

Ilie Bolojan: Colacul de salvare al PNL?

Dintre toate formulele vehiculate până în prezent, cea mai fezabilă mi se pare utilizarea lui Ilie Bolojan în postura de colac de salvare. Nu l-am…

Sursa: Top Secret Craiova