„`
O dietă care combină grăsimile nesaturate cu legume bogate în nitraţi poate proteja contra hipertensiunii
Un studiu britanic, realizat pe şoareci în Statele Unite, scoate în evidenţă beneficiile regimului mediteranean, care include grăsimi nesaturate, precum cele din uleiul de măsline, şi legume bogate în nitraţi, precum spanacul. Această combinaţie alimentară pare să scadă tensiunea arterială, îmbunătăţind sănătatea cardiovasculară.
Cercetătorii de la King’s College din Londra au descoperit cum acizii graşi „nitro” se formează prin interacţiunea dintre acizii graşi nesaturaţi şi moleculele de azot din legume, contribuind la reducerea tensiunii arteriale. Aceste descoperiri explică mecanismul biologic prin care dieta mediteraneană poate avea un efect benefic asupra sănătăţii inimii.
În plus, un studiu prezentat la conferinţa American Thoracic Society sugerează că uleiul de măsline ar putea reduce efectele cardiovasculare nocive ale poluării aerului. Expunerea la particule fine în suspensie poate declanşa disfuncţii ale vaselor sangvine, iar uleiul de măsline, prin efectele sale benefice, ar putea juca un rol protector important.
Testele pe voluntari au arătat că suplimentele cu ulei de măsline, spre deosebire de cele cu ulei de peşte sau fără supliment, au menţinut sănătatea vasculară şi au prevenit creşterea tensiunii arteriale după expunerea la un mediu poluat. Acest lucru sugerează un efect suplimentar al uleiului de măsline, pe lângă beneficiile sale deja cunoscute asupra sănătăţii cardiovasculare.
SURSA: Realitatea.NET
„`