Polițiștii de frontieră au descoperit 4.720.000 de țigarete.

Polițiștii de frontieră au descoperit 4.720.000 de țigarete.

Politistii de frontiera au descoperit 4.720.000 de tigarete

Polițiștii de frontieră dezvăluie contrabandă masivă de țigări

Întreaga cantitate de ţigarete, estimată la o valoare de aproape 5 milioane de lei, a fost indisponibilizată de către polițiști, iar persoana în cauză este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, s-a prezentat la intrarea în țară, la volanul unui ansamblu rutier, un cetățean bulgar în vârstă de 37 de ani, care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, produse de patiserie refrigerate din Grecia în România. În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au solicitat desigilarea și efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite în interiorul compartimentului marfă, ascunse prin metoda capac, în spatele produselor de patiserie, mai multe cutii ce conțineau o cantitate semnificativă de țigarete.

În urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 4.720.000 de țigarete (236.000 pachete de țigări), pentru care șoferul bulgar nu a putut prezenta documente de provenienţă. Întreaga cantitate de ţigarete, estimată la o valoare de 4.720.000 lei, a fost indisponibilizată de către polițiști în vederea continuării cercetărilor, iar față de persoana în cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, conform art. 270 din Legea 86/2006, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet, mai transmite sursa citată.

Lupta împotriva traficului de droguri continuă

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Brașov, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județul Buzău, fiind vizate 2 persoane cercetate pentru cultivare de canabis și trafic de droguri de risc.

În urma perchezițiilor domiciliare, a fost descoperită o cultură indoor, formată din 370 de plante de canabis, de diferite dimensiuni și în diverse stadii de dezvoltare, împreună cu instalația aferentă compusă din ventilatoare, tubulatură, temporizatoare, timere. Astfel, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea celor două persoane, pentru 24 de ore.

În cursul zilei de astăzi, 27 februarie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov, care a emis mandat de arestare preventivă a persoanelor cercetate, pentru 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău și Inspectoratului de Poliție Județean Buzău – Serviciul Criminalistic, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău, mai precizează sursa citată.

Sprijin psihologic pentru militari

Într-o zi obișnuită de muncă, locotenentul psiholog Ciprian Angheluță intră pe poarta unității sale – Batalionul 32 Cercetare-Supraveghere Mircea din Timișoara – pe la 7.50. Schimbă câteva vorbe cu militarul care a făcut serviciul de noapte. Îl întreabă dacă i-a fost frig sau poate prea cald, dacă a avut o noapte liniștită și dacă a avut parte de toate condițiile necesare. Apoi intră în mijlocul militarilor din unitate, în locul unde-și beau cafeaua și-și fumează țigara de dimineață. Ia, astfel, pulsul zilei. Îi ascultă cum vorbesc, ce povestesc, ce-i macină și observă care e starea de spirit. După care merge în propriul birou.

Urmează câteva ore de completat hârtii, fișe psihologice, rapoarte. Profită de răgazul în care militarii își iau sarcinile în primire și își planifică ziua, pentru că este mai liber. Apoi, cam pe la ora 10, începe să-i bată la ușă, timid, câte-un militar. Fiecare cu problemele sale. Educatoarea mi-a zis că fiul meu se comportă diferit. Este cazul să mă îngrijorez? Psihologul îi dă sfaturile potrivite. Pe la ora 12.00, își începe sesiunile de consiliere programate. Mulți vin pentru zona de performanță, pentru că sunt oameni foarte dedicați, care vor să urce pe scara ierarhiei militare, care se pregătesc din punctul acesta de vedere cu diferite aspecte psihologice, care caută răspunsuri, care vin în ședințe de coaching. Pentru zona asta de creștere, explică Angheluță.

Este vorba de militari care au oportunitatea unei funcții superioare și care au dubii, pentru că implică schimbări radicale în viața lor de zi cu zi: necesită relocare, resurse materiale sau simt, pur și simplu, o reticență la schimbare. În astfel de cazuri, programul de consiliere este dezvoltat pentru câteva săptămâni.

Actele de agresivitate asupra copiilor, o preocupare urgentă

Actele de agresivitate asupra copiilor sunt din ce în ce mai numeroase, atât în școală, în comunitate, pe stradă, pe internet și, din nefericire, există foarte multe cazuri de copii supuși violenței în familie. Abuzurile cu victime copii sunt din ce în ce mai frecvente în ultima perioadă, atât sexuale, cât și de altă natură, iar, în unele cazuri, faptele sunt comise chiar de către părinți. Aceste abuzuri au consecințe dramatice, producând nu doar destrămarea familiilor, ci și instituționalizarea copiilor abuzați, să nu mai vorbim de traumele insumortabile suferite de aceștia.

Aproape zilnic, în România, asistăm la violarea sau agresarea sexuală a unui copil, această situație intolerabilă necesitând, indiscutabil, adoptarea unor măsuri în regim de urgență. Recent, într-o singură zi s-au înregistrat trei astfel de situații halucinante: un antrenor de înot din București a agresat sexual o fetiță de șapte ani, un profesor de matematică din Călărași a brutalizat două fetițe de 14 și 17 ani, cărora le dădea meditații, iar un ploieștean, tată a trei copii cu vârste sub zece ani, și-a violat una dintre fete și este acuzat că-i ataca constant pe ceilalți doi copii și pe mama acestora. Consecințele violenței la care sunt supuși copiii sunt devastatoare, pe plan psihologic și fizic, cauzând nu doar limitări, ci chiar apariția unor boli.

Oamenii nu conștientizează că nu trebuie să recurgă la niciun fel de agresiune asupra copiilor. Recrudescența acestui fenomen alarmant trebuie combătută eficient, prin inițierea unor noi strategii în domeniul protecției copilului, chiar dacă legislația României prevede, în mod explicit, dreptul copilului de a fi protejat împotriva oricăror forme de violență, abuz, rele tratamente sau neglijență și interzice aplicarea pedepselor corporale sub orice formă.

Se impune necesitatea adoptării, în regim de urgență, a Strategiei naționale de prevenire și combatere a violenței îndreptate împotriva copiilor, prin implicarea eficientă a autorităților centrale și locale, a comunităților locale, familiei, și, nu în ultimul rând, a copiilor. Toate formele de violență împotriva copiilor, mai ales cele comise de proprii părinți, lasă în urmă suferințe traumatizante, de cele mai multe ori pentru toată viața. Abuzurile sexuale îndreptate asupra celor mici sunt cele mai dureroase, victimele rămânând cu răni profunde și dureroase, nu doar fizice, ci și emoționale, care nu pot fi reparate niciodată.

Mulți copii victime ale tuturor formelor de agresiune aleg, însă, să păstreze tăcerea în legătură cu actele de violență la care au fost supuși, iar din această perspectivă le sunt extrem de dificil de vindecat suferințele, iar agresorii scapă nepedepsiți. Una dintre soluțiile autorităților este Telefonul copilului – 119, unde se pot adresa toți românii care cunosc cazuri de copii supuși violenței, precum și a celor aflați în situații vulnerabile. Pentru diminuarea acestor evenimente abominabile avem nevoie de identificarea unor metode alternative pozitive de educație, dar și de implicarea substanțială a cadrelor didactice și a părinților, mai ales pe segmentul de prevenție.

Fac apel la autoritățile abilitate, societatea civilă, părinți și copii să adopte acțiuni concrete, de toleranță zero, față de orice manifestare de violență îndreptată împotriva copiilor, precum și de a identifica, sancționa și mai ales de a preveni orice fapte de agresiune asupra acestora, a declarat doamna deputat Cristina Burciu (Grupul parlamentar al PNL).

Sursa: www.incisivdeprahova.ro