Poliția Română desființează structura specializată în cercetarea delincvenței juvenile.

Poliția Română desființează structura specializată în cercetarea delincvenței juvenile.

Politia Romana desfiinteaza structura specializata in cercetarea delincventei juvenile

Organizația Națiunilor Unite, prin Rezoluția 33/40 din 29 nov. 1985, a adoptat un set de reguli de uniformizare privind aplicarea justiției delincvenților minori, denumite și REGULILE DE LA BEIJING

Principiul de bază, conform căruia ”interesul minorului primează”, s-a impus în România și grație Convenției ONU privind drepturile copilului, adoptată în 1989 și ratificată un an mai târziu de România, apoi regăsit în Legea 272/2004 privind drepturile copilului și în alte norme. Trebuie reținut că pe lângă acest principiu, dispozițiile legate de nevoia specializării organelor judiciare sunt de asemenea importante. Acestea sunt precizate la art. 6 și au fost aplicate prin personal specializat în cadrul serviciilor judiciar până în 2005.

Decizia de organizare a unei structuri de Siguranță Școlară de către ministrul Marcel Vela satisface parțial aceste cerințe, dacă observăm că motivația sa era legată de ”combaterea infracționalității și violenței în școli și vecinătatea acestora”. IGPR a decis extinderea atribuțiilor lucrătorilor de siguranță școlară și în domeniul cercetării judiciare, pentru un set restrâns de infracțiuni. Totuși, mulți polițiști de siguranță școlară sunt nemulțumiți de perspectiva de a trage mâța de coadă, ceea ce nu reprezintă un motiv serios al menținerii deciziei, câtă vreme îndepărtează Poliția Română de principiile convențiilor internaționale ratificate de România.

Se propune organizarea unui compartiment specializat în cadrul Serviciului de Investigații Criminale, așa cum a funcționat până prin 2005, pentru a absorbi, cu tot cu funcții, polițiștii cu experiență în cercetarea penală din structurile de siguranță școlară.

Sursa: IncisivdePrahova.ro