Libertatea de exprimare și regimul disciplinar în Poliție: O analiză critică de Emil Pascut, Sindicatul Diamantul

Libertatea de exprimare și regimul disciplinar în Poliție: O analiză critică de Emil Pascut, Sindicatul Diamantul

Libertatea de exprimare si regimul disciplinar in Politie O analiza critica de Emil Pascut Sindicatul Diamantul

Libertatea de exprimare: Un drept fundamental sau o amenințare la adresa ordinii?

Libertatea de exprimare, un drept fundamental, o nevoie umană înnăscută, un aspect esențial al naturii sociale a omului, a devenit o sabie cu două tăișuri în era digitală. Într-o lume în care internetul și rețelele sociale au devenit un drog, această nevoie de exprimare a devenit o dependență, o obsesie, o patologie. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul ne dezvăluie această realitate tulburătoare.

Politiștii și libertatea de exprimare: O linie fină între drept și datorie

Politiștii, fiind tot oameni, resimt aceleași nevoi de exprimare. Însă, depășirea limitelor impuse de statutul funcției de poliție poate conduce la cercetări disciplinare. În acest context, autoritățile au emis Dispoziția IGPR 586721/06.09.2024, ce urmărește întărirea regimului disciplinar privind libertatea de exprimare, un subiect de mare gravitate.

Transparența și comunicarea: Piloni ai unei societăți democratice

Se remarcă faptul că, deși dispoziția nu este secretă și reprezintă informație de interes public, autoritățile au ales să o comunice prin canale discrete. Această atitudine sugerează un comportament lipsit de transparență. Deși conținutul nu este deosebit de problematic în majoritatea sa, există pasaje, în special cele referitoare la „liderii sindicali”, care ridică îngrijorări serioase.

Libertatea de exprimare și responsabilitatea: Două fețe ale aceleiași monede

Este crucial să susținem libertatea de exprimare, dar și să fim conștienți de responsabilitățile ce derivă din funcțiile pe care le ocupăm. Așadar, fiecare dintre noi ar trebui să fie mai atent la acțiunile sale în mediul public, deoarece, chiar și un simplu like sau share poate avea consecințe disciplinare, mai dezvăluie Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul.

Uniforma de poliție: Un simbol al autorității sau un instrument de manipulare?

Astăzi, ne concentrăm asupra portului uniformei în timpul liber, în special în cadrul acțiunilor sindicale. Portul uniformei de poliție în afara programului de lucru nu este interzis și este tratat cu lejeritate de IGPR, care informează, chiar pe pagina oficială a instituției, că uniforma poate fi purtată „pe timpul deplasărilor la și de la serviciu și pe timpul serviciului, ocazional în afara serviciului pentru participarea la spectacole, evenimente de familie, ceremonii sau alte activități care nu compromit calitatea de polițist”.

Recunoașterea meritelor: O datorie morală și profesională

Nelu, care este negociator în cadrul IPJ Mureș și a avut peste 300 de solicitări pentru cazuri similare, reușind să detensioneze situații critice și să salveze vieți, se confruntă acum cu o realitate dură: conducerea Poliției Române nu l-a inclus pe el sau pe colegii săi negociatori pe lista celor care beneficiază de salarii pentru lucrări excepționale.

Sursa: IncisivdePrahova.ro