Impozitul pe dividende va fi majorat, facilitățile din construcții eliminate.

Impozitul pe dividende va fi majorat, facilitățile din construcții eliminate.

Impozitul pe dividende va fi majorat facilitatile din constructii eliminate

Guvernul își îndreaptă privirea către impozitul pe dividende

Într-o lume în care cifrele și procentele dansează într-un balet financiar, Guvernul își îndreaptă privirea către impozitul pe dividende. O creștere de la 8% la 10% este în vizor, potrivit Profit.ro, un salt ce pare mic, dar care poate avea un impact semnificativ în economia națională.

Facilitățile din construcții, pe cale de dispariție?

În același timp, Guvernul pare să se joace cu ideea de a elimina facilitățile din domeniul construcțiilor. Un domeniu care a fost până acum protejat de anumite beneficii fiscale, ar putea fi lăsat la vatră, într-o mișcare ce ar putea schimba dinamica acestui sector.

Angajații din construcții și impozitul pe venit

Angajații din construcții, cei care au fost până acum scutiți de impozit pe venit pentru salariile între 4.582 – 10.000 lei brut, ar putea fi afectați de această schimbare. Contribuția la pilonul II de pensii, care a fost până acum opțională, ar putea deveni o obligație.

Facilități similare în agricultură și industria alimentară

În acest moment, există și alte categorii de angajați care beneficiază de facilități similare celor din construcții. Cei din agricultură și industria alimentară, unde se aplică pentru salariile între 3.436 – 10.000 lei brut, ar putea fi, de asemenea, afectați de aceste schimbări.

Declarații ale premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a făcut recent declarații referitoare la deduceri, afirmând că părinții copiilor care merg la meditații vor putea folosi chitanțele cerute de la profesori pentru a primi o reducere a impozitelor. Însă, experții în fiscalitate nu înțeleg declarația premierului din perspectiva actualului Cod fiscal. S-ar putea face asta dacă se va introduce impozitare progresivă.

Facilități oferite de firme angajaților

În acest moment, avem în Codul fiscal un plafon de 33% din salariu (la care nu se plătesc CAS, CASS și impozit pe venit) din care firmele pot oferi diverse facilități angajaților, de exemplu prime de asigurare de sănătate și servicii medicale sub formă de abonament în limită de 400 euro de angajat/an, contravaloarea abonamentului la sala de fitness limitată la 100 euro/an (a scăzut de la 1 ianuarie 2024), mese de prânz și altele.

Sursa: Top Secret Craiova