Guvernul condus de Anthony Albanese anulează programul spațial de 7 miliarde AUD.

Guvernul condus de Anthony Albanese anulează programul spațial de 7 miliarde AUD.

Guvernul condus de Anthony Albanese anuleaza programul spatial de 7 miliarde AUD

Un pas înapoi în cursa spațială: Australia anulează programul de 7 miliarde AUD

Într-o lume în care tehnologia și explorarea spațială sunt în plin avânt, guvernul australian, condus de prim-ministrul Anthony Albanese, a decis să pună frânele. A anulat cel mai mare program spațial din istoria țării, un proiect de 7 miliarde AUD, stârnind un val de critici din partea analiștilor și experților din industrie. O decizie care a venit la aproape 18 luni după ce executivul a suspendat principalul program civil de explorare a spațiului.

Un eșec pentru industria spațială

Programul de comunicații prin satelit, cunoscut sub denumirea JP 9102, a fost inițiat în 2021 și urma să fie implementat de divizia australiană a Lockheed Martin. Anularea acestuia a fost justificată prin „accelerarea tehnologiilor spațiale și amenințările în evoluție în spațiu,” afirmând că un sistem de comunicații prin satelit GEO pe o singură orbită nu va satisface nevoile strategice ale Australiei.

Un val de critici

Criticile la adresa guvernului au fost legate de lipsa de angajament față de programele spațiale și de un buget de apărare care nu reușește să depășească inflația. Asociația Industriei Spațiale din Australia (SIAA) a răspuns cu „profundă dezamăgire,” subliniind că alte națiuni din OECD consideră capacitatea spațială suverană esențială pentru crearea de locuri de muncă de înaltă valoare și pentru avantajul militar.

Un viitor incert

Ministerul Apărării a sugerat că Australia va dezvolta un program spațial revizuit, centrat pe „capacități multi-orbitale,” însă detaliile suplimentare cu privire la aceste modificări rămân neclare. Aceste incertitudini continuă să creeze îngrijorări în legătură cu viitorul sectorului spațial australian și angajamentele sale în cadrul AUKUS.

Angajații Arhivelor Naționale ale României intră în grevă

Într-o altă parte a lumii, frustrările acumulate pe fondul inechităților salariale și al condițiilor precare de muncă au determinat angajații Arhivelor Naționale ale României să declanșeze prima grevă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Decizia a fost anunțată de Sindicatul Europol, la scurt timp după ce promisiunile recente ale viceprim-ministrului și ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, de a rezolva aceste probleme s-au dovedit a fi fără efect.

Un apel urgent pentru accelerarea vaccinării

În timp ce lumea se confruntă cu pandemia de Covid-19, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a lansat un apel urgent către autoritățile statelor membre ale Uniunii Europene pentru a accelera procesul de vaccinare împotriva Covid-19 și a gripei sezoniere. În sezonul 2023-2024, au fost administrate doar 31,3 milioane de doze de vaccin anti-Covid, iar vaccinările antigripale au înregistrat, de asemenea, o scădere alarmantă, România fiind campioană la refuzul vaccinării, cu procente cuprinse între 0,02% și 0,03% pentru vaccinul anti-Covid.

Sursa: Incisiv de Prahova