Fructul toamnei care îți reglează glicemia și tensiunea
Într-o lume în care diabetul și hipertensiunea arterială sunt boli de masă, un fruct de sezon își face apariția ca un adevărat elixir al sănătății. Gutuia, cu aroma ei inconfundabilă și gustul ușor astringent, este mult mai mult decât un deliciu al toamnei. Este un aliat de nădejde în lupta cu afecțiunile moderne, un super-fruct care merită să fie în centrul atenției.
Doctorul diabetolog Daniela Petrache și beneficiile gutuii
Doctorul diabetolog Daniela Petrache, în cadrul unui podcast, a subliniat nu mai puțin de opt motive pentru care gutuia este recomandată persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe parfumate au puterea de a normaliza colesterolul și glicemia, curăță ficatul de toxine, ajută la eliminarea toxinelor și întârzie absorbția glucozei. Gutuile scad inflamația, această afecțiune care stă la baza multor boli cronice, printre care și diabetul zaharat. Mai mult, gutuile au proprietatea de a subția sângele, îmbunătățesc digestia și învigorează articulațiile și sistemul circulator.
Consumul de gutui în forma lor naturală
Medicul numește gutuia un super fruct și recomandă consumul acestuia în mod natural. Specialistul recomandă ca gutuile să nu fie coapte, făcute gem sau puse la compot, ci trebuie consumate ca atare, pentru a putea beneficia în mod optim de toate vitaminele pe care le oferă și pentru a nu-și pierde din proprietăți.
Alte beneficii ale gutuilor
Pe lângă beneficiile consumului de gutui, în cazul diabeticilor, aceste fructe au și alte beneficii pentru organism. Gutuile ajută la slăbit, curăță colonul de toxine și protejază membrana care căptușește stomacul. Au proprietăți antiinflamatoare și conțin o cantitate mare de vitamina C. Ajută la reducerea ridurilor, datorită nivelului ridicat de antioxidanți și vitamine pe care le conțin. Tratează greața și vărsăturile și au proprietăți diuretice. Ajută la stimularea circulației sanguine. Au un conținut bogat în fier, cupru și zinc, minerale care au un rol important în producerea celulelor roșii. Reglează tensiunea arterială, fiind bogate în potasiu. Iar acest element are un rol esențial în menținerea tensiunii arteriale în parametri normali. Ajută la creșterea părului, datorită faptului că stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului. Combat anxietatea și stresul. Consumul de gutuie ajută la instalarea stării de calm și reducerea stresului și a anxietății, datorită antioxidanților pe care le conțin. Ajută la prevenirea unor reacții alergice și ajută la calmarea iritațiilor de la nivelul pielii, dacă se aplică felii de gutuie pe pielea afectată de anumite iritații. Pot preveni cancerul, datorită antioxidanților pe care îi conțin. Aceștia au rolul de a neutraliza radicalii liberi din organism, prevenind astfel apariția anumitor afecțiuni, printre care și cancerul.
Sursa: Realitatea.net