Federația Ospitalității trage un semnal de alarmă.
Sanatate

Federația Ospitalității trage un semnal de alarmă.

Federatia Ospitalitatii trage un semnal de alarma

Industria ospitalității la răscruce: Supraviețuire sau faliment?

Într-o lume în care prețurile cresc într-un ritm amețitor, iar presiunea fiscală devine tot mai asfixiantă, industria ospitalității din România se află într-un punct critic. În acest context, Federația Ospitalității trage un semnal de alarmă, cerând menținerea TVA la 9% pentru mâncare și păstrarea tichetelor de vacanță, precum și reducerea impozitelor pe salarii și venituri ale angajaților. Fără aceste măsuri, spun reprezentanții federației, segmentul nu poate supraviețui, iar presiunea se va transfera inevitabil către consumator.

Un sector la limita supraviețuirii

Valentin Șoneriu, președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), descrie cu amărăciune situația actuală: „Marea majoritate a business-urilor din ospitalitate nu au rezultate financiare mai bune decât anul trecut, iar cele care reușesc au, în mare parte, creșteri mici, de maximum 6%. Industria traversează o perioadă dificilă, pentru că nu doar materiile prime s-au scumpit, ci sunt majorări de costuri pe toate planurile, iar asta duce la creșteri foarte mari, pentru că majorările au un efect multiplicator. În prezent, foarte puține afaceri din această industrie mai pot supraviețui, pentru că devine tot mai greu să rămâi la fel de competitiv ca înainte și să susții prețurile”.

Un viitor sumbru

Șoneriu avertizează că orice creștere a prețurilor se va simți în buzunarul sau satisfacția clienților. În plus, situația este critică, cu atât mai mult cu cât se estimează că, de anul viitor, vor fi introduse noi majorări de taxe, iar plafonarea prețului la energie va dispărea. „Suntem martorii unei premiere: pentru prima oară în 30 de ani, industria ospitalității din România prinde putere și intră într-o fază de consolidare. În ultimii ani, companiile din ospitalitate s-au tot eficientizat, au construit modele de business flexibile și adaptate, dar s-a ajuns la un punct de plafonare de la care nu mai pot susține creșterile de cheltuieli. Mulți antreprenori sunt pe un minimum de profit, motiv pentru care orice creștere va deveni un compromis – fie vor fi nevoiți să facă rabat de la calitatea serviciilor, adică să scadă numărul de angajați și să le crească nivelul de muncă, lucru care se va simți în scăderea calității serviciilor turistice din România, fie vor face rabat de la calitate. În ambele cazuri, vom fi martorii unui nou lanț de falimente a business-urilor românești. Acesta va fi încă un motiv pentru ca românii să plece în străinătate și pentru alte lanțuri internaționale să acapareze piața ospitalității din România”, a mai precizat președintele FPIOR.

Apel la susținere

Reprezentanții FPIOR fac apel la instituțiile statului pentru a susține dezvoltarea industriei prin păstrarea unei stabilități legislative, pe de o parte, și prin investiții în promovarea turismului românesc în rândul străinilor, de cealaltă parte. În acest context, Corina Martin, Secretar General FPIOR, subliniază: