Divide et impera.
Diverse

Divide et impera.

Divide et impera

23 august 1944: Lovitura de stat sau trădare națională?

Într-o lume în care adevărul este adesea ascuns sub straturi groase de minciuni și manipulări, este esențial să ne întoarcem la fapte și să le analizăm cu o privire critică. În acest sens, volumul de eseuri pe care îl pregătesc, intitulat „Lovitura de stat de la 23 august 1944. Varianta Mareșalului Antonescu”, își propune să aducă în prim-plan o perspectivă nouă asupra evenimentelor care au schimbat cursul istoriei României.

Audiența care a schimbat destinul unei națiuni

În centrul acestui volum se află audiența legendară a Mareșalului la Palatul Regal, un moment crucial care a condus la arestarea lui Antonescu și predarea sa către comuniști și, ulterior, ruși. Până acum, istoricii au avut la dispoziție doar perspectiva Regelui Mihai asupra acestei întâlniri. Însă, în acest volum, voi prezenta și varianta Mareșalului, bazată pe un document care transcrie, pe scurt, ce i-a spus Ion Antonescu Suveranului în acele 45 de minute decisive.

Negocierile de Armistițiu: o comparație între România și Finlanda

Un alt aspect pe care îl voi aborda în acest volum se referă la negocierile de Armistițiu pe care Mareșalul le-a încercat cu Aliații și cu sovieticii. În acest context, am comparat negocierile duse de România cu cele ale Finlandei, ambele țări încercând să negocieze prin același canal: Ambasadoarea URSS în Suedia, Alexandra Kollontai. Însă, diferențele dintre cele două abordări sunt de-a dreptul abisale: finlandezii au negociat într-un mod salvator la nivel de națiune, în timp ce românii au negociat într-un mod dezbinat.

Interesele personale versus interesul național

În paralel cu Mareșalul, singurul care ar fi putut obține condiții mai bune pentru România, au existat și alte grupări care au încercat să negocieze cu Stalin: Opoziția condusă de Iuliu Maniu, Palatul Regal, Gheorghe Tătărescu și Carol al II-lea. Cu excepția Mareșalului, toate aceste grupări s-au arătat dispuse la orice concesie. Motivul? Ele nu urmăreau interesul național, ci pe cel propriu. Aceasta este, din păcate, o trăsătură tipic românească, care a avut consecințe devastatoare asupra istoriei noastre.

Sursa: Top Secret Craiova