Stomacul: Un balon care nu-și schimbă dimensiunea
Într-o lume în care mâncarea este o plăcere și o necesitate, stomacul nostru este un actor principal în acest spectacol culinar. Însă, așa cum ne explică Dr. Janel Gordon, specializată în medicină de familie, obezitate și stil de viață, stomacul nu este singurul participant la acest festin. Mâncarea, după ce este mestecată și înghițită, își continuă călătoria prin esofag, intestinul subțire și intestinul gros sau colon, înainte de a fi excretată. Stomacul, deși esențial, este doar o parte a unui sistem complex.
Stomacul: Un balon care nu-și pierde forma
Un mit popular susține că stomacul se micșorează dacă mâncăm mai puțin și se lărgește dacă mâncăm prea mult. Însă, așa cum ne explică medicul gastroenterolog Mayur Parepally, stomacul nu-și schimbă dimensiunea naturală. Acesta are capacitatea de a se întinde ca un balon când mâncăm sau bem, dar după ce își golește conținutul, revine la dimensiunea sa obișnuită. Singura modalitate de a micșora permanent dimensiunea stomacului este prin operație, precum bypass-ul gastric.
Stomacul și apetitul: O legătură complexă
Contrar așteptărilor, apetitul nu este reglat de dimensiunea stomacului, ci de neuroni și semnalele hormonale dintre stomac și creier. Când stomacul este gol sau nivelul de glucoză din sânge al unei persoane este scăzut, corpul simte foame. În mod similar, când stomacul este plin, semnalează organismului să simtă sațietate și să se oprească din mâncat. Schimbările în dietă, precum mese mai mici, dar frecvente, aportul de lichide și consumul de alimente bogate în proteine sau fibre pot face ca organismul să simtă mai rapid senzația de sațietate și să-ți reducă apetitul.
Stomacul și consumul excesiv de mâncare
Un alt mit popular este că mâncatul în exces îți poate lărgi stomacul. Însă, așa cum explică Dr. Parepally, stomacul se întinde atunci când mâncăm pentru a acomoda suficientă mâncare, dar după ce se golește, revine la dimensiunea sa obișnuită. Nu este posibil ca stomacul să-și crească permanent dimensiunea dacă mâncăm prea mult.
Stomacul și consumul de apă
Atunci când bem multă apă, stomacul se extinde, explică Dr. Gordon. Apa se mișcă rapid prin tractul digestiv, comparativ cu mâncarea. Dar după ce se golește, stomacul revine la dimensiunea sa originală.
Stomacul și consumul de fibre
Fibrele nu micșorează stomacul, dar pot ajuta la crearea senzației de sațietate mai rapid, deoarece durează mai mult timp să se digere. Fibrele solubile ajută apa să ajungă în colon și contribuie la mișcarea sănătoasă a intestinelor. Prin golirea tractului digestiv inferior și prevenirea constipației, pot contribui la un abdomen mai plat, dar asta nu are legătură cu dimensiunea stomacului.
Sursa: Realitatea.net