Epopeea sângerărilor nazale: Un spectacol sanguinolent în cavitatea nazală
Imaginează-ți o scenă în care sângele își face apariția neașteptată, ca un actor nepoftit pe scena cavității nazale. Sângerările nazale, acele momente în care viața pare să-și piardă echilibrul, sunt de multe ori privite ca ceva banal, ce trece de la sine în câteva minute, variând de la caz la caz. Ele sunt produse de ruperea vaselor mici de sânge de la nivelul cavității nazale, ca niște mici explozii de culoare roșie într-un univers de mucoase rozalii.
De la copilărie la maturitate: Sângerările nazale, un companion neașteptat
De obicei, acestea sunt mai întâlnite în perioada copilăriei, dar apar și la adulți, ca un memento al vulnerabilității noastre. Sunt cauzate de o lovire, de o răceală sau de o emoție mai puternică, dar și ca urmare a creșterii tensiunii arteriale. În general, apar spontan, chiar și atunci când aparent te simți bine, nu ai nici un simptom care să le prevestească, astfel este important să știi ce să faci pentru oprirea sângerării nazale.
În fața sângerării nazale: Calmul și manevrele salvatoare
În astfel de momente este bine să nu te panichezi, ci să rămâi calm și să apelezi la câteva manevre cu ajutorul cărora vei opri sângerarea. Dacă vei proceda corect, situația se va rezolva repede. În cazul în care vei lua aceste măsuri și, totuși, sângerarea nu se oprește sau este însoțită de dureri de cap și amețeli, atunci ar putea ascunde o hipertensiune arterială sau probleme de coagulare a sângelui. Atunci trebuie făcut un consult medical pentru a se vedea exact cauza și a se remedia.
Pași pentru a opri sângerarea: Un dans cu sângele
În cele ce urmează sunt descriși cei cinci pași ce trebuie făcuți pentru oprirea sângerării nazale: în primul rând trebuie să te calmezi, este foarte important, deoarece panica și stresul duc la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce face să se mărească fluxul sanguin, făcând și sângerarea mai abundentă sau mai greu de oprit; nu trebuie să ții capul pe spate, contrar la ceea ce am fost învățați de mici să facem, gest ce pare că oprește sângerarea, dar sângele curge în continuare în gât, ceea ce nu este deloc plăcut; este important să-ți sufli nasul pentru că așa poți elimina eventuale cheaguri de sânge; te așezi pe un scaun, îți lași capul ușor în jos și îți strângi nările cu degetele cel puțin preț de cinci minute, pentru a crea o presiune ce ajută la oprirea sângerării; îți pui gheață pe nas, pentru a contracta vasele de sânge, astfel se reduce fluxul sanguin.
Sursa: Realitatea.net