Dulcea otravă albă: Zahărul și efectele sale devastatoare
Într-o lume în care dulceața este adesea asociată cu plăcerea, există un actor omniprezent care își joacă rolul cu o perfecțiune înșelătoare: zahărul. Acesta, în hainele sale albe și cristaline, este un invitat constant în viața noastră, prezent în alimentele pe care le consumăm zilnic, nu doar în cele pe care le numim generic „dulciuri”.
Zahărul: Un lup în haine de oaie
Zahărul se ascunde în spatele multor denumiri și forme, fiind adăugat în alimente ca potențiator de gust sau conservant. Este ascuns în majoritatea alimentelor din comerț, atât în cele preparate, cât și în semipreparate. Astfel, fără să ne dăm seama, consumăm pe parcursul unei zile o cantitate considerabilă de zahăr.
Zahărul: Un pericol subestimat
Specialiștii ne avertizează asupra pericolelor pe care le aduce consumul de zahăr. Acesta înseamnă calorii goale, fără microelemente esențiale și nutrienți, fiind responsabil de multe afecțiuni, unele mai puțin grave, iar altele care pun chiar viața în pericol. Dintre acestea amintim obezitatea morbidă, diabetul sau bolile cardiace.
Zahărul și ficatul: O relație toxică
Zahărul poate afecta grav ficatul, organul nostru care filtrează hrana. O alimentație nesănătoasă, bogată în zaharuri, poate duce la îmbolnăvirea acestuia. Îndulcitorii artificiali, extrași din diferite plante și supuși extracției și rafinării, pot deveni toxici pentru organism dacă sunt consumați în anumite cantități.
6 motive pentru a renunța la zahăr
Iată 6 motive pentru care specialiștii spun că nu e bine să consumi zahăr:
1. Afectează inima – o moleculă pe care o conține provoacă schimbări în proteina mușchiului inimii, contribuie la deteriorarea sistemului de pompare al acesteia, putând produce chiar infarct miocardic.
2. Conduce către obezitate – deformează corpul și accelerează formarea grăsimii abdominale. Consumul mare de fructoză maturizează celule adipoase.
3. Hrănește celulele canceroase – absorbția crescută de glucoză duce la faze timpurii ale creării celulelor canceroase.
4. Îmbătrânește organismul – accelerează procesul de îmbătrânire, atât pe cel fizic, cât și la nivel cognitiv, afectând puterea de concentrare și memoria.
5. Poate contribui la scurtarea vieții – după un studiu făcut de americani, în 2013, la nivel mondial, au ajuns la această concluzie în urma cercetării unui număr foarte mare de decese care au survenit în urma unor boli cronice.
6. Are același efect ca alcoolul asupra organismului – consumul excesiv de fructoză și glucoză este la fel de dăunător la nivelul ficatului cum este și metabolizarea etanolului din băuturile alcoolice, conducând către disfuncții hepatice.
Sursa: Realitatea.net