Fructele și legumele: Otrava ascunsă sub strălucirea culorilor
Într-o lume în care frumusețea naturală a fructelor și legumelor este adesea umbrită de otrava invizibilă a pesticidelor, amintirile bunicilor noștri despre gustul autentic al roșiilor culese direct din grădină sau al cireșelor savurate direct din pom par a fi doar povești dintr-o epocă uitată. În zilele noastre, simpla clătire a fructelor și legumelor într-un lighean mic nu mai este suficientă pentru a le pregăti pentru consum.
Pericolul invizibil: Pesticidele
Spălarea simplă în apă a fructelor și legumelor poate înlătura murdăria de pe acestea, eventualii germeni și poate o parte din pesticide. Dar ce se întâmplă cu restul? Rămân în fructe și legume, așteptând să fie consumate. Pesticidele, aceste produse chimice utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva insectelor, fungilor, buruienilor și a altor dăunători, pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea noastră, afectând reproducerea, sistemul imunitar sau pe cel nervos, dacă ajung în anumite cantități în corpul nostru.
Strategii de eliminare a pesticidelor
Există câteva metode prin care putem reduce cantitatea de pesticide din fructele și legumele pe care le consumăm. Una dintre ele este să alegem, pe cât este posibil, fructele și legumele bio sau să le cumpărăm din surse sigure. O altă metodă este să avem grijă să curățăm cât de bine putem fructele și legumele cumpărate. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți că nicio metodă de ”eliminare” a pesticidelor din fructe și legume nu va fi eficientă 100%, indiferent ce se scrie pe internet, în reviste sau la televizor.
Metode de curățare a fructelor și legumelor
Una dintre metodele de curățare a fructelor și legumelor implică utilizarea unui amestec de apă, oțet și sare de mare. După ce ai spălat în prealabil fructele și legumele de murdărie, le lași în acest amestec pentru 20 de minute, după care le clătești bine cu apă curată. O altă metodă implică utilizarea apei, zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu. Cercetările arată că bicarbonatul ajută la eliminarea a 70-90% din pesticidele din fructe și legume.
Fructe și legume cu cele mai multe și cele mai puține pesticide
Pe lista fructelor și legumelor cu cele mai multe pesticide se află: căpșunile, strugurii, perele, piersicile, nectarinele, merele, fructele de pădure, caisele, spanacul, kale, ardeiul gras, castraveții, roșiile, cartofii etc. Pe de altă parte, fructele și legumele cu cele mai puține pesticide includ: avocado, ananasul, ceapa, papaya, kiwi, mango, varza, ciupercile, cartofii dulci, morcovii, porumbul, sfecla etc.
Sursa: Realitatea.net