Când recunoști abuzul emoțional în cuplu și când să te retragi din relație.

Când recunoști abuzul emoțional în cuplu și când să te retragi din relație.

Cand recunosti abuzul emotional in cuplu si cand sa te retragi din relatie

Abuzul emoțional: Otrava invizibilă care distruge suflete

Într-o lume unde rănile fizice sunt ușor de observat și tratat, există o formă de abuz mult mai insidioasă și devastatoare, care lasă cicatrici adânci în suflet și distruge încrederea în sine. Este vorba despre abuzul emoțional, o otravă invizibilă care se infiltrează în relațiile noastre, corodându-ne stima de sine și lăsându-ne cu un sentiment de neputință și disperare.

Umilința: Arma ascunsă a abuzatorului

Abuzul emoțional își face adesea apariția sub forma umilinței. Abuzatorul îți degradează imaginea, îți vorbește urât, te ia peste picior și, când îi spui că te deranjează, îți spune că ești prea sensibil. Aceste atacuri constante la adresa valorii tale personale pot distorsiona imaginea pe care o ai despre tine, făcându-te să crezi că ești mai puțin decât meriți.

Controlul: Lanțurile invizibile ale abuzului emoțional

Controlul este un alt semn al abuzului psihic. Abuzatorul încearcă să te domine și să-ți controleze acțiunile, râde de planurile și acțiunile tale, minimizând tot ceea ce faci. În timp, ajungi să ceri aprobarea sa pentru orice decizie vrei să iei, devenind dependent de deciziile și aprobările sale.

Acuzarea și vina: Armele abuzatorului pentru a-și menține puterea

Abuzatorii nu-și vor cere niciodată scuze. Ei te vor acuza pe tine pentru orice, vor da vina pe toată lumea, însă ei nu vor recunoaște niciodată că au greșit. Vor face în așa fel încât să pară că este doar vina ta, astfel încât tu să ajungi să-ți ceri iertare de la el, chiar dacă nu este vina ta.

Neglijarea și izolarea: Tactici de manipulare emoțională

Neglijarea și izolarea sunt alte semne că te afli într-o situație abuzivă. Abuzatorul aplică tratamentul tăcerii, atunci când ai greșit față de el. În multe situații, cel abuzat nici nu înțelege unde a greșit, însă, constată că este neglijat de partenerul abuzator care-l poate trata cu indiferență, ignorându-l total.

Încălcarea limitelor personale: O invazie a autonomiei tale

Când cineva ia deciziile pentru tine și te tratează ca pe o extensie a sa, el comite un abuz psihic. Întrucât el te tratează ca și cum ați fi o singură persoană și nu are limite pentru relații. Practic îți îngrădește spațiul personal și nu te lasă să decizi ce consideri tu că este mai bine pentru tine.

Abuzul emoțional: O luptă pe care nu trebuie să o duci singur

Abuzul emoțional nu este un lucru pe care trebuie să-l tolerezi. Dacă simți că situația te depășește, apelează la ajutorul de specialitate. Nu ești singur și nu trebuie să lupți singur împotriva acestui monstru invizibil.

Sursa: Realitatea.net