Asiguratii pot obtine retete sau medicamente pierdute in calamitati.
Sanatate

Asiguratii pot obtine retete sau medicamente pierdute in calamitati.

Asiguratii pot obtine retete sau medicamente pierdute in calamitati

Valoarea serviciilor medicale: o monedă de schimb în sănătate

Într-o lume în care sănătatea este o marfă de schimb, valoarea serviciilor medicale devine o monedă de schimb. CNAS, gardianul acestei monede, a stabilit valoarea punctului „per capita” la 12 lei și a punctului pe serviciu la 8 lei. Aceste valori sunt fundația pe care se construiește plata cabinetelor de medicină de familie pentru serviciile oferite în relațiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Creșterea valorii punctului pe serviciu: o măsură de echitate

Începând cu 1 octombrie, valoarea punctului pe serviciu, care constituie baza calculării sumelor ce se cuvin cabinetelor de medicină de specialitate clinică în ambulatoriu, se majorează cu 11%, de la 4,5 la 5 lei. În acest fel, se încearcă o echilibrare a valorii muncii medicilor de specialitate cu cea a medicilor de familie.

Continuitatea tratamentului în situații de urgență: o derogare necesară

În situațiile de urgență sau în stările potențial generatoare de situații de urgență, se aplică o derogare de la prevederile generale ale Contractului-cadru. Astfel, persoanele afectate de aceste situații pot beneficia o singură dată de o altă prescripție medicală pentru perioada acoperită de ultima rețetă eliberată de medicul prescriptor. Această măsură asigură continuitatea tratamentului bolnavilor cu afecțiuni cronice, în cazul în care situația de urgență a produs distrugerea prescripțiilor medicale sau a medicamentelor ridicate de pacienți din farmacie.

Diagnosticarea și monitorizarea bolilor oncologice: o prioritate

Actul normativ introduce prevederi menite să scurteze traseul pacienților cu suspiciune de boală oncologică până la diagnosticare, respectiv traseul de monitorizare a pacienților diagnosticați cu boală oncologică. Se introduce posibilitatea efectuării serviciilor paraclinice necesare diagnosticării de către medicii de specialitate din ambulatoriul clinic și medicii de familie, în limita dotărilor și competențelor, ca urmare a constatării suspiciunii bolii oncologice cu ocazia acordării consultației.

Depistarea precoce a cancerului: o luptă pentru viață

Pentru creșterea accesului populației la servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin și cancer mamar, se introduce posibilitatea ca asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice să se acorde și prin cabinete mobile. În acest fel, se încearcă aducerea serviciilor medicale mai aproape de populație, în special în zonele rurale sau greu accesibile.

Transportul pacienților cu afecțiuni oncologice: o necesitate

Persoanele asigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică care nu sunt transportabile cu mijloace de transport convenționale vor putea beneficia de transport sanitar neasistat dus-întors la ambulatoriul de specialitate clinic sau paraclinic pentru servicii necesare în vederea diagnosticării. Această măsură vine în sprijinul pacienților care se confruntă cu dificultăți de deplasare.

Prețurile dispozitivelor medicale: o flexibilitate necesară

Actul normativ introduce posibilitatea ca furnizorii de dispozitive medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate să poată modifica prețurile de vânzare cu amănuntul și sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale o singură dată pe an. Această măsură oferă o flexibilitate necesară într-un domeniu în continuă schimbare.

„Prin aceste măsuri inițiate de CNAS și Ministerul Sănătății venim în întâmpinarea unor nevoi reale ale pacienților, cum sunt cele generate de inundațiile din zona de est a țării, produse în luna septembrie 2024 și cele legate de diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor oncologice. Reiterăm angajamentul asumat la începutul acestui mandat de a asigura continuitatea accesului pacienților la asistența medicală prin decontarea serviciilor prespitalicești efectuate de medicii de specialitate din ambulatoriu, medicii dentiști și medicii de familie” – a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Sursa: Realitatea.net