Alimente care cresc riscul de dementa. Sunt periculoase.
Sanatate

Alimente care cresc riscul de dementa. Sunt periculoase.

Alimente care cresc riscul de dementa. Sunt periculoase

Alimente de coșmar: Cum ne îmbolnăvim mintea cu fiecare mușcătură

Într-o lume în care gustul și conveniența sunt adesea prioritare, ne-am învățat papilele gustative să se delecteze cu delicii care, în realitate, ne pot pune sănătatea în pericol. Un studiu recent din Japonia a dezvăluit o legătură între anumite alimente și creșterea riscului de demență, o boală care ne fură amintirile și ne distruge viața.

Grăsimile trans: Dulci dușmani ai minții

Produsele de patiserie, acele dulciuri care ne îmbie cu aroma lor irezistibilă, sunt de fapt o sursă majoră de grăsimi trans, potrivit doctorulzilei.ro. Aceste grăsimi, care pot fi naturale sau artificiale, sunt asociate cu un risc crescut de demență. Grăsimile trans naturale se găsesc în cantități mici în produsele lactate și în carnea de la anumite animale, în timp ce grăsimile trans artificiale sunt obținute printr-un proces industrializat care adaugă hidrogen uleiurilor vegetale, transformându-le în grăsimi solide vegetale hidrogenate.

Vocea specialiștilor: Un strigăt de alarmă

Asociația Americană de Cardiologie avertizează că grăsimile trans nu numai că cresc riscul de infarct, accident vascular cerebral și diabet de tip 2, dar pot contribui și la dezvoltarea demenței. Un studiu publicat în revista medicală Neurology a confirmat această legătură. „Rezultatele acestui studiu reprezintă încă un motiv să evităm consumul de grăsimi trans, pe cât de mult posibil”, a subliniat coordonatorul studiului, profesorul Toshiharu Ninomiya, de la Universitatea Kyushu din Japonia.

Produsele de patiserie: Un risc ascuns în fiecare mușcătură

Produsele de patiserie, care sunt adesea preparate cu grăsimi vegetale hidrogenate, pot cauza nu numai îngrășare, dar și boli cardiovasculare. Majoritatea patiseriilor folosesc margarina pentru prepararea produselor, o practică nerecomandată de doctorul nutriționist Maria Coravu. Dacă sunteți amatori de foietaje, alegeți produsele cu unt, în loc de margarină, pe cele cu zahăr brun, în loc de cel alb, și făina integrală, în locul celei albe. Dar chiar și acestea trebuie consumate cu moderație, deoarece conțin multe calorii, ceea ce duce la îngrășare și chiar obezitate.

Sursa: Realitatea.net