Alexandru Rafila despre achizițiile de ambulanțe: Arafat a cumpărat doar 700
Sanatate

Alexandru Rafila despre achizițiile de ambulanțe: Arafat a cumpărat doar 700

Alexandru Rafila despre achizitiile de ambulante Arafat a cumparat doar 700

Un strigăt de alarmă: Ambulanțele promise și realitatea crudă

Într-o lume în care promisiunile sunt aruncate în vânt ca frunzele toamnei, Alexandru Rafila, un nume de referință în domeniul medical, ridică un semnal de alarmă. Într-un dialog cu presa, acesta a subliniat discrepanța dintre promisiunile făcute și realitatea dură a sistemului medical românesc. „Problema e să le cumpere. Nu să zică că le cumpără. Asta este o problemă”, a declarat Rafila, referindu-se la ambulanțele pe care Raed Arafat a anunțat că vor fi achiziționate.

Un ocean de promisiuni și un pârâu de realizări

În perioada 2017-2022, fondurile europene au permis achiziționarea a 4.000 de ambulanțe. Cu toate acestea, din acest număr impresionant, doar 700 au ajuns să fie cumpărate. „Atâta s-au cumpărat, atâta au reușit să cumpere. 85-90% din totalul intervențiilor le fac ambulanțele”, a subliniat Rafila, accentuând importanța crucială a acestor vehicule în salvarea de vieți.

Un sistem medical în derivă

În plus, Rafila a atras atenția asupra faptului că pe SMURD sunt foarte puțini medici, aceștia fiind luați de la UPU. „Medici și asistenți medicali sunt angajați pe ambulanțe. Eu acolo aveam o problemă legată de medici”, a declarat Rafila, subliniind faptul că paramedicii de la SMURD sunt pompieri, oameni admirabili care își fac datoria, dar care sunt puși în situații dificile.

Un apel la conștientizare și acțiune

„Noi trebuie să fim conștienți că una este integrarea acestor sisteme în situații de urgență, unde în mod evident DSU are comanda sau inspectoratul general pentru situații de urgență, așa trebuie să fie. Și alta este situația de normalitate de zi cu zi”, a subliniat Rafila, apelând la necesitatea unei reziliențe a serviciilor de urgență medicale. Acest lucru se poate face prin două elemente esențiale: infrastructură și personal calificat.

Un viitor incert

„Sper să se cumpere ambulanțe, dar repet, nu le cumpărăm noi”, a încheiat Rafila, lăsând în aer un semn de întrebare cu privire la viitorul sistemului medical românesc. În acest context, este esențială o colaborare strânsă cu sindicatul Ambulanța, nu pentru sprijin sindical, ci pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților de la ambulanță, care reprezintă peste 90-95% din totalul angajaților.

Sursa: Realitatea.net