Alexandru Rafila a aflat de mortile de la Pantelimon pe 8 aprilie.
Sanatate

Alexandru Rafila a aflat de mortile de la Pantelimon pe 8 aprilie.

Alexandru Rafila a aflat de mortile de la Pantelimon pe 8 aprilie

Un văl de mister în jurul Spitalului Pantelimon

Într-o zi de primăvară, pe 8 aprilie, un ecou de neliniște a răsunat în coridoarele Spitalului Pantelimon. Doamna Stamatoiu, o figură de autoritate în instituție, a ridicat un semnal de alarmă. În calitate de asistent șef sau, mai precis, director de îngrijiri, a fost vocea care a declanșat o serie de evenimente care au zguduit lumea medicală.

Un control în umbra acuzațiilor

La doar două zile după sesizare, pe 10 aprilie, un control a fost aprobat. În acest proces au fost implicate două persoane: șeful corpului de control și un consilier personal. Ei au fost trimiși să investigheze o plângere de natură administrativă. Doamna Stamatoiu susținea că este împiedicată să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu de către conducerea spitalului și de diverse alte persoane. Această acuzație a fost dublată de o altă sesizare, venită din partea doamnei dr. Voicu, care se plângea de un mediu de lucru ostil în secția ATI.

Acuzații de morți suspecte

Pe 11 aprilie, un document a ajuns la spital, semnat de doamna Stamatoiu. În acesta, ea sesiza că a făcut o plângere penală din cauza unor morți suspecte la spital. Această acuzație a adăugat un nou nivel de gravitate situației, transformând-o dintr-o problemă administrativă într-una penală.

Reacții în fața acuzațiilor

În fața acestor acuzații, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a luat legătura cu managerul spitalului și a luat două decizii. Pe de o parte, a cerut spitalului să facă plângere penală pentru aceste cazuri suspecte. Pe de altă parte, a trimis o scrisoare la Colegiul Medicilor, solicitând un medic pentru a ajuta la investigație.

Investigații multiple

Pe 11 aprilie, au fost declanșate trei anchete: una penală, una disciplinară a Colegiului Medicilor și o anchetă internă a spitalului. Toate acestea au avut ca scop elucidarea situației și identificarea eventualelor nereguli sau culpe medicale.

Competența procurorului în cazurile de omor

Alexandru Rafila a subliniat că, în cazurile suspecte de omor, competența revine în exclusivitate procurorului. Corpul de control nu avea atribuții să cerceteze așa ceva. În plus, nu avea nici pârghiile necesare pentru a efectua o astfel de investigație.

Acuzații și controverse

În ciuda reacției rapide și a măsurilor luate, ministrul Sănătății și corpul de control au fost ținta unor atacuri. Alexandru Rafila a declarat că nu a înțeles de ce a fost ținta unui astfel de atac, având în vedere că a reacționat imediat și nu a încercat să ascundă nimic.

Sursa: Realitatea.net