Un „Acord Istoric” sau o Încălcare a Constituției?
Într-o zi de vară, pe 11 iulie 2024, în cadrul Summitului NATO de la Washington, Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, a semnat un document controversat. Într-un gest ce a stârnit numeroase întrebări, Iohannis a pus semnătura alături de Președintele Ucrainei, Volodymir Zelenski, pe un document numit „Acord privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina”. Acest acord, declarat „istoric” de către Iohannis, a fost semnat într-un context neclar, fără un mandat explicit și fără un control parlamentar evident.
Un Tratat cu Implicații Geopolitice
Acordul, care pare să fie o copie a Tratatului de la Washington, angajează România într-o aventură geopolitică cu potențiale implicații militare. Constituția României stipulează că un astfel de instrument juridic ar trebui negociat de guvern și trimis de Președinte Parlamentului spre ratificare. Cu toate acestea, acordul prevede intrarea în vigoare la data semnării, evitând astfel aprobarea parlamentară. Aceasta ridică întrebarea dacă acordul reprezintă o nouă încălcare a Constituției României sau o tentativă de a lăsa documentul fără forță juridică.
Un Angajament Periculos
Acordul, chiar dacă rămâne la nivelul unei declarații politice de intenții fără forță juridică, este considerat neînțelept, absurd și periculos. Într-un context în care România ar putea fi implicată într-un conflict cu Rusia, acordul pare să ofere sprijin militar unei țări mai puternice decât ea împotriva unei țări cu mult mai puternice atât decât ea cât și decât țara garantată. Acest lucru se întâmplă fără nici un fel de reciprocitate, ceea ce ar putea duce la un război cu Rusia pe care Ucraina îl va pierde.
Implicațiile Tratatului NATO
Articolul 5 din Tratatul NATO stipulează că atacarea de către un terț a unuia dintre aliați va fi considerată ca fiind îndreptată împotriva tuturor și va determina un răspuns adecvat. Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică membrii NATO să se implice în războaiele terților. Dacă România decide să se alieze cu Ucraina în războiul împotriva Rusiei, ea va provoca astfel reacția Rusiei, iar dacă această reacție va apărea, nefiind vorba despre un atac neprovocat, nu va obliga NATO cu nimic.
Un Eșec Ascuns al SUA?
Tratatul nu reprezintă un succes al NATO, ci mai degrabă încearcă să ascundă un eșec al SUA. Strategiile de îndiguire, izolare și descurajare, care au funcționat în timpul Războiului rece, nu mai sunt eficiente în prezent. Într-o lume în care puterea se redistribuie, imperiile moarte sau muribunde din spațiul euroatlantic se confruntă cu o „majoritate globală” conștientă de puterea sa și decisă să o folosească.
Un Mesaj Ascuns?
Acordul semnat de România și Ucraina pare să conțină un mesaj ascuns. Acesta stipulează că ajutorul României va fi acordat dacă Rusia atacă Ucraina sau dacă actuala acțiune militară a Rusiei se intensifică. Acest lucru ar putea sugera că SUA transmite un mesaj Rusiei: opriți-vă acolo unde ați ajuns și cu asta ne putem înțelege, iar după aceea să nu mai porniți un alt război.
Sursa: Top Secret Craiova