Un strigăt de alarmă: Radiografia unui specialist
Într-o lume în care economia este un joc de șah complex, unde fiecare mișcare contează, profesorul universitar de economie Cristian Păun ne oferă o privire de ansamblu asupra tabloului economic al României. Cu o voce gravă și plină de preocupare, el ne avertizează că proasta guvernare generează situații tot mai complicate, în care ne afundăm și cu greu vom mai putea ieși din ele.
Un cerc vicios: Fondurile europene și deficitul
Într-un joc de domino economic, neabsorbirea fondurilor europene la timp și în integralitatea lor generează un efect de domino. Crește deficitul, punem bani de la noi. Pentru că crește deficitul, nu avem bani de cofinanțare pentru absorbția la timp și în integralitatea lor. Un cerc vicios care ne învârte într-o spirală de nesiguranță și instabilitate.
Inflația și salariul minim: Un dans periculos
Într-o altă scenă a acestui teatru economic, creșterea inflației, alimentată de deficitul care merge spre consum, determină creșterea salariului minim. Dar, ca într-un dans periculos, creșterea salariului minim duce la creșterea prețurilor, adică, inflație. Un pas înainte, doi pași înapoi, într-un ritm nesustenabil.
Deficitul în creștere: O competiție neloială
Într-un peisaj economic în care deficitul este în creștere, guvernul concurează cu firmele private în obținerea finanțării deficitului. Firmele și guvernul au acces la fonduri tot mai scumpe și mai greu de obținut. Activitatea firmelor private, cu acces greu și scump la surse de finanțare, nu se dezvoltă în ritmul în care statul cheltuiește bani pentru care cere taxe. Deficitul este în creștere, iar echilibrul economic se clatină.
Taxe, deficit și IMM-uri: Un triunghi al Bermudelor economic
Creștem taxele pe IMM-uri pentru a acoperi deficitul, scade activitatea lor economică, scad încasările la buget, crește deficitul. Încercăm să le salvăm, în disperare de cauză cu subvenție și amnistii, crește deficitul. Ajungem apoi iar la creșteri de taxe. Un triunghi al Bermudelor economic, unde resursele dispar și unde soluțiile par a fi tot mai puține.
Planul pentru perioada următoare: O necesitate stringentă
Potrivit profesorului Păun, planul pentru perioada următoare trebuie să fie unul extrem de serios și adecvat unei situații care s-a schimbat radical ca urmare a acestui haos guvernamental. ”Dacă începem tot cu taxe mai mari, nu este bine. Și iluzia că un impozit progresiv lovește doar în bogați, că impozitele pe capital lovesc doar în capitaliști, impozitele pe multinaționale lovesc doar în ele, cele pe bănci doar pe bănci le afectează sau că TVA este neutră față de mediul de afaceri alimentează și ele aceste spirale nocive. Bătătoresc calea spre falimentul iminent!”, a conchis Păun.
Sursa: Top Secret Craiova