Avertismentul medicilor: creștere alarmantă a internărilor cu tuse convulsivă.
Sanatate

Avertismentul medicilor: creștere alarmantă a internărilor cu tuse convulsivă.

Avertismentul medicilor crestere alarmanta a internarilor cu tuse convulsiva

Un val de tuse convulsivă se abate asupra copiilor: O tragedie evitabilă

Într-o lume în care medicina a avansat cu pași de gigant, unde vaccinurile au salvat milioane de vieți, o boală veche, tusea convulsivă, își face din nou apariția. Dr. Simin Aysel Florescu, medic primar boli infecțioase și manager al Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș București, ne dezvăluie o realitate îngrijorătoare: numărul de cazuri de tuse convulsivă este în creștere, mai ales la copii. Cauza? Lipsa vaccinului.

Un val de suferință inutilă

„Din păcate, vedem tone de tuse convulsivă la copii și nu numai la copii, ci și la adulți. Evident, toți sunt nevaccinați și lucrul acesta este grav pentru că începem să vedem ușor-ușor forme complicate la copii foarte mici, la sugari. Așa ceva, din punctul meu de vedere este inacceptabil, câtă vreme există vaccinarea pe care o cunoaștem de zeci de ani și care este benefică pentru copii și nu are niciun fel de efecte adverse”, a declarat Dr. Florescu.

Un apel la conștiință

Este cumplit să vezi bebeluși în pragul apneei, stopului respirator, copii mai mari care au acea tuse măgărească, cum era cunoscută înainte, și care aduce complicații de toate felurile. Potrivit medicului, sunt între 5 și 10 internări zilnice cu diagnosticul de tuse convulsivă. „Lucrurile astea nu ar trebui să se întâmple și din păcate, numărul de cazuri este constant, dacă nu în creștere”, a mai spus Dr. Florescu.

Victimele cele mai vulnerabile

Întrebată dacă boala este mai agresivă pe o anumită grupă de vârstă, Dr. Florescu a precizat că boala apare în special la bebeluși. „Trebuie să spunem faptul că vaccinarea pentru tusea convulsivă, în combinație cu difterie și tetanos, începe la vârsta de două luni. Deci între momentul nașterii și vârsta de 2 luni, copiii în principiu sunt expuși la boală dacă cei din jurul lor nu sunt vaccinați și protejați, acea imunitate de coconi în jurul bebelușului și nou-născutului. Din moment ce există tot mai multe cazuri în jur, cei între zero și 2 luni sunt foarte expuși. Evident că în cazul lor sunt și cele mai grave forme de boală. Ei pot intra în stop cardio-respirator fără să îți dai seama, dacă familia nu reacționează. Gravitatea rezidă din numărul mare de cazuri și vârsta din ce în ce mai mică. Cei mai fragili sunt cei mai expuși”, a precizat Dr. Florescu.

Sursa: Realitatea.net