Un suflet rătăcitor în căutarea adevărului: Friedrich Nietzsche
În anul 1844, în inima Germaniei, se năștea un copil destinat să devină unul dintre cei mai influenți filozofi ai lumii. Friedrich Nietzsche, fiul unui pastor evanghelist, a fost învăluit de la o vârstă fragedă într-un univers dominat de femei, după ce tatăl său a părăsit lumea când acesta avea doar cinci ani.
Drumul spre cunoaștere
În căutarea cunoașterii, tânărul Nietzsche a fost atras de studiul istoriei antice, romane și grecești. A urmat studii de filozofie clasică la universitățile din Leipzig și Bonn, unde a fost sedus de ideile lui Schopenhauer și de muzica compozitorului Wagner, cu care a avut chiar ocazia să se întâlnească personal.
Întâlnirea cu dragostea și dezamăgirea
În timpul vieții sale, Nietzsche a cunoscut-o pe tânăra Lou Andreas Salome, de care s-a îndrăgostit iremediabil. Însă, aceasta l-a părăsit, căsătorindu-se cu un prieten al lui Nietzsche. Acest eșec în dragoste a fost cauza misoginismului pentru care era renumit.
Retragerea și lupta cu nebunia
În urma unei dizenterii contractate pe frontul războiului franco-prusac, Nietzsche a fost nevoit să se retragă din viața publică. S-a mutat în Riviera Franceză, apoi în Italia, unde s-a retras pentru a putea scrie. Însă, în acea perioadă, scrierile sale nu erau cunoscute și nu prezentau interes. Dezamăgit de acest lucru, dar și din cauza orbirii, Nietzsche a căzut victimă crizelor de nebunie.
Moștenirea filozofică a lui Nietzsche
Chiar dacă în timpul vieții sale, opera lui Nietzsche nu a fost apreciată la adevărata sa valoare, moștenirea sa filozofică a fost recunoscută ulterior și este în continuare o adevărată comoară. Sfaturile sale filozofice pot inspira și pot face să reflectăm asupra adevăratelor valori ale vieții.
Învățături și sfaturi de viață
Printre sfaturile filozofice ale lui Nietzsche se numără: „Speranța este un stimul vital mult mai puternic decât norocul”, „Nimic nu vă aparține mai mult decât propriile visuri”, „Dacă ne simțim atât de bine în mijlocul naturii, este pentru că natura nu are nicio părere despre noi”, „Onoarea voastră nu este dată de originea voastră, ci de scopul vostru”, „Cei care ne fac confidențe cred automat că au dreptul să le asculte pe ale noastre. Această concluzie este falsă, acceptarea unui cadou nu conferă nici un drept”.
Un final trist pentru un geniu al filozofiei
În ciuda geniului său, Nietzsche a avut un final trist, petrecându-și ultimii ani în casa mamei sale, care a avut grijă de el. După moartea mamei sale, a rămas în grija surorii, până la vârsta de 56 de ani, când acesta s-a stins.
Sursa: Realitatea.net