Un simulacru de justiție: Procesul din 25 decembrie 1989
Într-o zi de Crăciun, în 1989, în orașul Târgoviște, a avut loc un eveniment care a zguduit temeliile istoriei României. Un proces, sau mai degrabă un simulacru de proces, care a culminat cu execuția soților Ceaușescu. Un act de justiție sau o crimă oribilă? Un verdict dat de o instanță calificată sau o decizie luată în toaleta unui cabinet ministerial? Aceste întrebări au rămas în aer, ca niște spectre ale trecutului, bântuind memoria colectivă a națiunii.
Rechizitoriul: Un document scris în pripă
Rechizitoriul, acest document crucial în orice proces, a fost scris în pripă, pe genunchi, în câteva minute. Apărarea soților Ceaușescu nu a fost cu adevărat o apărare, ci mai degrabă un act de teatru grotesc, în care actorii principali erau condamnați înainte de a se ridica cortina. Decizia asasinării lor, așa cum s-a aflat ulterior, a fost luată în toaleta de la cabinetul ministrului apărării, de câteva personaje, în frunte cu Ion Iliescu, care fuseseră aduși la putere de o putere străină.
Rejudecarea procesului: O tentativă de a face lumină în trecut
În 1996, cu sprijinul postului de radio Tinerama și Antenei 7, am organizat o rejudecare a acestui proces, la care a participat Curtea Morală a Revoluției, creată de către 54 de organizații din România. Acum, după 35 de ani de la executarea soților Ceaușescu, există o tentativă de redeschidere a acestui proces. Nu este vorba despre o reabilitare a lui Nicolae Ceaușescu, ci despre o încercare de a face lumină în trecut, de a înțelege ce s-a întâmplat cu adevărat în acele zile tulburi de decembrie 1989.
Revoluție sau lovitură de stat?
În toți acești ani, au fost scoase la lumină informații, documente, mărturii, care demonstrează indubitabil că în România în decembrie 1989, a avut loc o lovitură de stat orchestrată de la Moscova, cu complicitatea unor agenți ai serviciilor secrete rusești. Așa-zisul „proces al revoluției”, care se desfășoară în baza unei anchete a Parchetului General, are la bază un rechizitoriu prin care se constată că în România a avut loc, în decembrie 1989, nu o revoluție, ci o lovitură de stat.
Consecințele loviturii de stat
Consecințele acestei lovituri de stat au fost dramatice: mii de tineri nevinovați au fost sacrificați, iar puterea a fost preluată de un grup de oameni care au profitat de haosul și confuzia create. Cine s-a umplut de sânge nevinovat, în scopul de a se cocoța la putere, pe ruinele statului comunist, trebuie să răspundă, dacă nu juridic, cel puțin în fața istoriei, pentru crimele comise.
Sursa: Top Secret Craiova