Dezghețarea cărnii: o artă uitată sau o capcană pentru sănătate?
Într-o lume în care timpul pare să se scurgă mai repede decât nisipul din clepsidră, gospodinele se luptă cu provocări cotidiene, iar una dintre ele este dezghețarea cărnii. Cu toate că există trei metode cunoscute – în frigider sau la temperatura camerei, în cuptorul cu microunde sau în apă rece – fiecare dintre ele ascunde secrete și capcane.
Dezghețarea la microunde: o soluție rapidă sau o greșeală costisitoare?
Metoda de dezghețare la microunde este ca un dans pe sârmă. Este rapidă, dar poate fi și periculoasă. Dacă nu alegi temperatura și programul potrivite, poți obține o bucată de carne gătită la exterior, dar cu interiorul încă înghețat. Un adevărat dezastru culinar. Dacă totuși alegi această variantă, scoate carnea din ambalaj și pune-o pe o farfurie. În timpul decongelării, deschide ușa cuptorului cu microunde din când în când, pentru a te asigura că porția de carne nu s-a transformat deja în friptură. Întoarce carnea de pe o parte pe alta și, dacă este tocată, amestecă în ea cu o furculiță. Odată ce carnea s-a dezghețat, prepar-o imediat, pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte.
Dezghețarea în apă: o metodă eficientă sau o sursă de probleme?
Carnea poate fi decongelată atât în apă caldă, cât și în apă rece. Dacă alegi metoda cu apă caldă, încălzește-o pe aragaz până când atinge aproximativ 60° C. Carnea trebuie să fie pusă într-o pungă, pe care o scufunzi în apă fierbinte. Procedura durează circa zece minute, în funcție de cât de mare este bucata de carne, dar poate avea ca efect o ușoară întărire a acesteia. Din acest punct de vedere, apa rece este mult mai eficientă, deși carnea se va decongela într-un timp mai lung, în funcție și de cât de mare este porția. Pune pur și simplu bucata de carne într-o pungă, pe care o scufunzi apoi într-o oală cu apă rece. Explicația acestei metode este aceea că, deși apa este rece, aceasta transmite căldura de 20 de ori mai repede decât aerul. Suprafața cărnii este răcită constant, în timp ce interiorul cărnii se dezgheață mai repede decât în frigider.
Dezghețarea la frigider sau la temperatura camerei: o metodă sigură sau o așteptare interminabilă?
Aceasta este cea mai sigură metodă de decongelare a cărnii. Este recomandat să scoți din timp carnea din congelator, pentru a avea timp să se dezghețe. În frigider, temperatura variază între 0°C și +4°C. De aceea, carnea nu va fi afectată de diferențele mari de temperatură față de congelator. Singurul inconvenient este acela că dezghețarea cărnii durează mai mult: este recomandat să o scoți din congelator seara, pentru a putea să o prepari a doua zi, dacă este vorba despre o bucată mare. Pentru bucăți mici de carne și pește, ai nevoie de minimum patru ore. Pe de altă parte, riscul de contaminare cu bacterii nu există, iar carnea va rămâne fragedă și gustoasă. Pune carnea pe o farfurie, ambalată, pentru ca eventualele sucuri scurse din ea să nu atingă celelalte alimente din frigider. De asemenea, pune carnea în compartimentul cel mai de jos, cel dedicat lactatelor și produselor din carne. Odată dezghețată, carnea poate fi preparată imediat.
Sursa: Realitatea.net