26 iunie, Ziua Drapelului Național. Povestea Tricolorului.

26 iunie, Ziua Drapelului Național. Povestea Tricolorului.

26 iunie Ziua Drapelului National. Povestea Tricolorului

Tricolorul: Simbolul Unității și Identității Românești

În fiecare an, la 26 iunie, ne adunăm pentru a sărbători Drapelul Național, un simbol suprem al unității și identității românești. Această dată nu a fost aleasă la întâmplare, ci în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române.

Comemorarea Zilei Drapelului Național

Ziua Drapelului Național este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări educative cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei. Ceremonii militare specifice sunt organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne, iar Parlamentul României se întrunește în ședință comună. În Capitală și în toate municipiile reședință de județ sunt organizate ceremonii publice de înălțare a Drapelului Național.

Tricolorul în Constituția României

Constituția României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol național, alături de stemă, sigiliu și imn. În 2013, cel mai mare drapel al României, care a constituit un nou record mondial, a fost desfășurat pe aerodromul Clinceni. Acest drapel, cântărind aproximativ 5.000 kg, a avut dimensiunile de 349,425 x 226,917 metri, rezultând o suprafață declarată de 79.290,39 mp.

Transformările Drapelului Național

Drapelul Național — albastru, galben, roșu — de la lance — a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate — Frăție” înscrisă pe el. De-a lungul istoriei, drapelul nu a suferit transformări majore. Doar distribuția culorilor (în materie de proporție și poziție) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848. Documente sigilografice atestă faptul că, în unele epoci istorice, drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roșul în partea superioară, galbenul în mijloc și albastrul la bază.

Originea Culorilor Tricolorului

Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul și chiar Ștefan cel Mare. În contextul revoluționar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naționale, și revoluționarii români, aflați la Paris la izbucnirea revoluției, vor arbora drapelul albastru, galben, roșu, cu albastru la hampă. Așa va fi și consfințit, ca drapel național, prin Decretul nr. 1 din 14/26 al guvernului provizoriu de la București.

Sursa: Top Secret Craiova